Diensten

Ons groeiende team van vakmensen en onze langdurige historie met architectuur maakt dat de markt ons ziet als experts op het gebied van IT-architectuur vraagstukken. Wij hebben ervaring in vele markten en met vele IT-architectuur vraagstukken.

Onze diensten voeren we uit op basis van detacherings- of projectbasis. De vorm is altijd ondergeschikt aan het resultaat! We zijn als MeTaM flexibel en bewegen mee met uw organisatie.

Klantervaringen

Overheidsorganisatie

Opdracht:

Als coördinerend infra architect de migratie begeleiding van twee cruciale voorzieningen van oud naar een nieuw datacenter. Beschikbaarheid, veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit zijn belangrijke vereisten.

Uitdagingen:

Aan het begin van de opdracht bleken er op meerdere niveaus twijfels te bestaan over de geschiktheid van het nieuwe platform. De oplevering ervan had al ernstige vertraging opgelopen en het platform miste nog steeds cruciale functies. Daarnaast waren er grote verschillen in ontwerp- en implementatiekeuzes tussen het oude en het nieuwe datacenterplatform.

Aanpak:

Er is gestart met een Proof-of-Concept om de geschiktheid van het platform te toetsen zodra er nieuwe functionaliteiten aan het platform worden toegevoegd. Uit deze tussentijdse toets bleek dat het platform nog steeds niet voldeed. Daarnaast werden op basis van een  AcICT[1] onderzoek alle migratie werkzaamheden tijdelijk stilgezet om te heroriënteren. Na deze onderbreking werd er een andere koers ingezet. Onderdeel hiervan was om alternatieve doelplatformen te onderzoeken voor de migratie en deze op hun geschiktheid te beoordelen.

[1] Adviescollege ICT-toetsing

Resultaat:

Omdat het nieuwe platform niet optimaal passend was voor de twee voorzieningen, heeft de MetaM-architect een aantal nieuwe ontwerpkeuzes gemaakt om wel de benodigde hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid te kunnen bieden. Deze ontwerpen zijn met de architecten en engineers van de externe leveranciers verder uitgewerkt in High-Level-Designs en Low-Level-Designs. Daarnaast heeft de architect bijgedragen aan de aanbesteding door de nodige ontwerpen te beschrijven om inzicht te geven in de techniek, architectuurkaders en de toekomstvisie voor verdere doorontwikkeling.

Financiële organisatie

Opdracht:

Definieer als enterprise architect een future state architectuur met als scope het connectivity domein van de organisatie. De horizon van de future state architectuur moet bij voorkeur 3 tot 5 jaar zijn en rekening houden met belangrijke markttrends als cloud, Software Defined Networking en security.

Uitdagingen:

De uitdaging lag in de breedte van de scope (Connectivity) en de relatie met dit inhoudelijke domein met de business van de organisatie. Normaliter beschrijft een enterprise architectuur de organisatie in termen van business capabilities en de bijbehorende onderliggende IT bouwblokken. Connectivity is hierin niet uitgebreid beschreven en ligt vaak vast in specifieke solution architecturen.

Daarnaast had de organisatie haar IT-dienstverlening uitbesteed aan een externe netwerkleverancier. Dat betekent ook dat de voorgestelde innovaties door de leverancier ondersteund moesten worden.

Aanpak:

Op basis van een aantal drivers (business, IT en markttrends) zijn er interviews uitgevoerd met een groot aantal stakeholders binnen de organisatie. Daarnaast is er desk-research uitgevoerd op basis van verschillende bronnen bij leveranciers en MetaM om inzicht te krijgen in de belangrijkste trends.

Resultaat:

Dit proces heeft geleid tot een integrale future state architectuur wat niet alleen bestond uit een overzicht van de belangrijkste capabilities, de bijbehorende requirements en constraints, maar ook een roadmap.  Deze roadmap bood een eenduidig perspectief waarin de implementatie van de capabilities geplot is in de tijd op basis van onderlinge relaties en prioriteit binnen de organisatie.

Service Provider

Opdracht:

Creëer een future state beschrijving van de datacenter architectuur van een service provider. De datacenters waren een samenvoeging van twee voormalige entiteiten die later tot één service provider gefuseerd zijn en als gevolg daarvan was een rationalisatie en versimpeling noodzakelijk.

Uitdagingen:

De uitdaging lag met name in het vaststellen van de security architectuur van het datacenter en de toekomstige  integratie van clouddiensten. Security is in essentie een domein overschrijdend concept wat niet alleen impact op het datacenter heeft. Daarnaast is het security beleid van invloed op hoe specifieke maatregelen in het datacenter worden ingezet. De organisatie had bijvoorbeeld nog geen data classificatiemodel en het was dus lastig om vast te stellen welke data op welke wijze beschermt en beschikbaar gemaakt moest worden.

Aanpak:

Op basis van een aantal drivers (business, IT en markttrends) zijn er interviews uitgevoerd met een aantal stakeholders binnen de organisatie. Daarnaast is er gekeken naar de verschillende reeds lopende projecten die betrekking hadden op de integratie van bestaande architecturen.

Resultaat:

Het opstellen van de future state architectuur is per bouwblok uitgevoerd en een roadmap is opgesteld om de onderlinge afhankelijkheden en prioriteiten inzichtelijk te maken. Dit bood de IT-managers een bruikbaar model alle toekomstige activiteiten rondom het datacenter te plannen en uit te voeren.

Voor wat betreft de security architectuur is er een segmentatiemodel opgesteld op basis van een data-classificatiemodel in samenwerking met de CISO. Hierin is niet alleen gekeken naar de verschillende segmenten, maar ook welke maatregelen op welke plek toegepast moeten worden.